HTML

ÚT

Új Társadalom-ra van szükség! Sok a gond a mostanival...

Filmajánló

Kapcsolódó hirdetések

Forradalom helyett

2007.12.29. 11:54 Daddy21

Forradalom helyett
 
 

Az egyik vezető német bank igazgatója teljes jövedelme (ha jól emlékszem évi kb. 200 millió forintnak megfelelő euro) 50 %-át utalja át rendszeresen jótékony célokra – hallottam a minap az mr1 németországi tudósítójától.

A riporter a társadalmi különbségek csökkentésének lehetőségéről Németországban zajló széleskörű vita kapcsán számolt be az esetről, amely szerintem

világszenzáció.
 

Jótékonykodások eddig is voltak, de ez más, ez már egy új kategória:

Egy mindeddig példa nélküli kísérlet a végzetesen eltorzult jövedelmi arányok forradalom nélküli korrigálási lehetőségének bemutatására.

Képzeljük csak el, mi lenne itt, ha divatot teremtene, és a gazdagok egymással versenyezve jelentenék be a jövedelmük - sőt, legyünk bátrak nagyot álmodni: (tízévente) vagyonuk! – felének szétosztását:

Világcsodája! A Vörös Brigádok, Vörös Hadsereg Frakció és egyéb kapitalistavadász szervezetek aktivistái kezéből kihullana a pisztoly, Lenin és Che Guevara mai utódai zavartan dobnák a papírkosárba a forradalmak kirobbantásának terveit,

mert ez maga lenne a forradalom, a világ megváltása,
 

a kör négyszögesítése, hiszen a kapitalizmus hajtóerejét - az egyéni képességekből maximumot kipréselő gyarapodási vágyban rejlő energiákat – megtartva a már-már halódó közösségi erők is újra működni kezdhetnének.

Óriási pénzekről van szó – persze nem bíznám politikusokra, csakis civil szervezetekre az elosztását -, ezermilliárdokról (forintban is, euróban is, dollárban is), ennyiből nem csak az adott országon belül lehetne fölszámolni a szegénységet, de a világ szegényebb régióinak fölemelését is meg lehetne oldani.

 

A gazdagokra pedig (a szupergazdagok így hamar eltűnnének) nem - társadalmon kívülre került - csodabogárként vagy ellenségként (szegénységi foktól és vérmérséklettől függően) tekintenénk, hanem példaként, ők lennének korunk nemesei, akiket jó szívvel lehetne megsüvegelni, vagy megsegíteni, ha rászorulnak, pl. természeti csapások idején...

 
Most, hogy jól kiálmodoztam magam, vissza a földre:

Persze, tudom én, hogy nem lesz ebből semmi. A valamikor lelkiismeretnek nevezett belső hang túlságosan meggyengült (sokaknál el is tűnt már), a vetélkedési, harácsolási ösztönök túl régóta vannak szabadjára engedve, túl nagyra nőttek ahhoz, hogy vissza lehessen hajtani őket a karámok mögé.

 
 
És mégis..., ha egy embernek sikerült...,
 
mert egy megtette!
 
Megemelem a kalapom előtte.
 
Frissítés: Warren Buffet amerikai milliárdos, a világ második leggazdagabb embere szétosztotta 44 milliárd dolláros vagyonának 80 %-át, jótékonysági célú alapítványok között.

Frissítés2: Bill Gates és Warren Buffet felhívásához már 40 amerikai milliárdos csatlakozott: vagyonuk felét jótékony célra ajánlják fel.
 
Frissítés3: A Facebook alapítója és tulajdonosa is csatlakozott Gates és Buffett kezdeményezéséhez - már 57 milliárdos van a "vagyonszétosztók klubjá"-ban.
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: forradalom szenzáció

A bejegyzés trackback címe:

https://ujtarsadalom.blog.hu/api/trackback/id/tr2278061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása