HTML

ÚT

Új Társadalom-ra van szükség! Sok a gond a mostanival...

Filmajánló

Kapcsolódó hirdetések

Nem ölő fegyverek

2012.07.15. 13:51 Daddy21

Úgy védd meg magad, és társaidat, hogy ne ölj! A történelem kezdeteitől - s különösen az ölést tiltó nagy világvallások elterjedése óta - ezt a (mindeddig) szinte lehetetlen feladatot kellett (volna) megoldania azon közösségek vezetőinek, akik a más közösségekkel kialakult súlyos konfliktusok idején vezették népüket.

 

Ügyes diplomáciai, hírszerzési manőverekkel, kompromisszumkereső hozzáállással olykor-olykor sikerült is áldozatok nélküli sikert elérni, de az esetek túlnyomó többségében a győzelmi mámort emberek százainak - ezreinek, millióinak, stb. - kiontott vérével kellett megfizetni. Mindeddig. Mert most itt az új lehetőség az áldozatok nélküli küzdelemre (ha minden kötél szakad, és végül mégis harcolni kell): a nem ölő fegyverek.

 

Rendfenntartási célokra már viszonylag régen alkalmaznak olyan eszközöket, amelyek bizonyos körülmények között esetleg harctéren is sikeresen használhatóak. (A könnygáz pl. alkalmas lehet a harctéri ellenfél megzavarására, védekező-képességének csökkentésére is.) A laboratóriumokból azonban egyre több olyan fegyver (és egyéb hadiszer) kerül ki, amely háborús szituációban a könnygáznál lényegesen hatásosabban alkalmazható az ellenfél ölés nélküli semlegesítésére. (Akusztikus fegyverek, elektromágneses-impulzus-, valamint mikrohullám-fegyver, fém-gyengítő, gumioldó, robbanómotort-leállító vegyianyagok, stb.)

 

A legtöbb - a nyilvánosság számára is bizonyos mértékben hozzáférhető - fejlesztés az Egyesült Államokban folyik, többek között a Los Alamos National Laboratory-ban, a Marine Corps Research Center-ben, a Pennsylvania State University, Institute for Non-Lethal Defense Technologies részlegében és sok egyéb kutatóhelyen.

 

Az Egyesült Államok hadügyminisztériuma már a 80-as évek eleje óta foglalkozik a témával, s bár az érdeklődés a 90-es évek elején alábbhagyott, néhány éve újra nagyobb figyelmet kaptak a nem-ölő fegyverek. Többek között Chris és Janet Morris NÖF (nem-ölő fegyver) aktivistáknak köszönhetően, akik elérték, hogy személyesen is fogadták őket a Pentagonban, és meghallgatták érveiket. Chris Morris lelkész a nem ölő fegyverek érdekében kifejtett munkáját az evangelizáció részének, egy sajátos missziónak tartja. A Pentagon-beli látogatás alkalmával kiderült, hogy a tábornokok egy része is osztja nézetüket abban, hogy az amerikai fegyveres erőknek szükségük van ilyen típusú fegyverekre. Szomáliában például, a békefenntartásra odavezényelt amerikai katonáknak a tömegből lövöldöző orvlövészekkel kellett megküzdeniük: ez merőben új szituáció volt, amely a tengerészgyalogosokban is fogékonyságot ébresztett a nem-ölő fegyverek iránt. A kormány is - bár a hagyományos fegyverekhez képest csekély, de - egyre növekvő mértékű pénzügyi keretet biztosít ennek a kutatási területnek.

 

Néhány a legfontosabb nem-ölő fegyverek közül:

 

Kémiai anyagok: Alvást, kábulatot előidéző szerek (a kísérletek már a végső stádiumban vannak), irritáló szerek (pl. könnygáz, bűzt árasztó anyagok.).

 

Optikai fegyverek: Átmeneti vakságot okoznak: kis energiájú lézer, optikai bomba (a már hadrendbe állított fegyver használatát - a végleges vakság veszélye miatt - a javított változat elkészültéig átmenetileg megtiltották az USA hadseregében.)

 

Akusztikus fegyverek: Egyik típusa alacsony frekvenciájú - folyamatos - sugárzást gerjeszt (50 Hz alatt), amely a cél-személyben zavartságot, hányingerrel járó erős rosszullétet idéz elő. (Különösen repülőkről és helikopterekről történő alkalmazásához fűznek nagy reményeket.)

Más változata "akusztikus lövedéket" lő a célpontra (hangimpulzust), amely nagyerejű, tompa ütésként ér célba, s harcképtelenné teszi az ellenfelet. A hangot elektronikus úton is gerjeszthetik, de pl. a san diegói Maxvell Technologies nemrég szabadalmaztatott akusztikus fegyvere egy hengerben belobbanó gáz robbanásának (koncentrált, pontosan irányított) hangjával éri el az előbb említett hatást.

 

Bénító lézer: A vázizmok megbénításával - max. 220 méteres távolságból - teszi harcképtelenné a célszemélyt.

 

Nagy energiájú mikrohullám: Egyik változata, amelynek hullámai mélyebben behatolnak a szervezetbe, fájdalomérzetet, gyengeséget, zavartságot okoz, a másik változat a bőrfelületen égés-szerű fájdalmat okozó, de valódi sérüléssel nem járó hevítéssel operál. Sikeresen lehet alkalmazni a mikrohullámot az ellenséges járművek motorjának leállítására is.

 

Feltartóztató "hadiszerek": Ragadós hab, csapda-háló és ultra-síkosító folyadék.

Az ellenfél hadieszközeinek tönkretételére kifejlesztett kémiai és biológiai szerek: Egy részük a gumi és műanyag alkatrészek feloldására, a benzin- (gázolaj-, stb. …) utánpótlás tönkretételére alkalmas, mások a fémeket és az ötvözeteket teszik rideggé, könnyen törhetővé.

Bizonyos (égést gátló) anyagok az ellenséges járművek közelében a levegőbe juttatva a robbanómotoros járművek leállását képesek előidézni. Ugyanerre a célra alkalmasak - többek között - azok a mikrokapszulák, amelyek hő hatására eredeti méretük százszorosára tágulnak.

 

Nagy energiájú elektromágneses-impulzus fegyver: Rövid, intenzív energia-impulzust bocsát ki átmeneti áramlökést hozva létre a megcélzott készülékekben (több ezer voltos feszültséggel), amely tönkreteszi a félvezetős alkatrészeket. Műholdra telepíthető változat is készül, de rakéta orrába építve is hatásos lehet (támadás előtt a célterületre kilőtt rakétákkal megbénítható az ellenfél radar-, kommunikációs-rendszere, az elektronikus alkatrészekkel rendelkező fegyverek is használhatatlanná válnak. (Videó a Discovery Channel honlapján)

 

Az Egyesült Államok katonai doktrínája elsősorban nem háborús szituációkra ajánlja a nem-ölő fegyvereket. (Suhajda: Non-Lethal Weapons For Military Operations Other Than War.)

Az igaz, hogy a békefenntartó katonák kerülhetnek leggyakrabban olyan szituációba, amikor a hagyományos fegyverek használata az utolsó pillanatig kerülendő - pl. a kődobáló fiatalokkal szemben - de az itt - és a rendfenntartásban - szerzett tapasztalatok alapján a nem-ölő fegyverek remélhetőleg fokozatosan bekerülnek a hagyományos hadviselésbe is.

 

A polgári rendfenntartásban rohamosan terjednek pl. a kilőhető elektródás sokkolók, az USA minden rendőrőrse fel van szerelve ilyenekkel. A statisztikák meggyőzőek: A bűnelkövetői és a rendőri sérülések és halálesetek is jelentősen (70-80 százalékkal !) csökkentek bevezetésük óta.

 

A terrorista fenyegetések erősödése is növeli az alternatív fegyverek iránti érdeklődést, mert számos kritikus helyzetben (pl. túszejtés, gépeltérítés) ezek kínálják a legjobb - legkevesebb ártatlan áldozattal járó - megoldást.

Így aztán egyre nagyobb pénzek fognak áramlani e terület kutatásába, és egyre jobb, megbízhatóbb fegyverek kerülnek ki onnan.

 

Hosszabb távon elképzelhető, hogy minden típusú katonai feladat elvégezése lehetségessé válik ilyen eszközökkel, és ez olyan lehetőség, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a közösségek közti feszültségek és konfliktusok tragédia-jellegét: Gyorsabban eljön és tartósabb lesz a béke a vértelen, vagy csaknem vértelen konfliktusok után.

(Megj.: Egy régebbi cikkem, egy most megszűnt weboldalról átmentve.)

Szólj hozzá!

Ne add föl

2012.03.28. 18:07 Daddy21

Peter Gabriel/Kate Bush: Don't give up

 
 
Ezen a büszke földön
arra neveltek bennünket,
hogy erősek legyünk.
Harcolni és győzni tanítottak,
sohasem gondoltam, hogy veszíthetek is.
 
Nincs több harc, úgy tűnik.
Olyan ember lettem akit elhagytak az álmai.
Megváltoztattam az arcom, a nevem,
de senkinek sem kellenek a vesztesek.
 
Ne add föl,
mert vannak barátaid.
Ne add föl,
még nem győztek le.
Ne add föl,
tudom, még jóra fordíthatod
a sorsodat.
 
Bár láttam a bajt mindenütt,
nem gondoltam, hogy engem is elérhet.
Azt hittem, mi leszünk az utolsók,
akiknek mennie kell.
Olyan különös, mikor fordul a világ:
Az éjszaka rárontott az otthonomra,
arra a helyre, ahol születtem, a tóparton.
Amikor a hajnal hasadt,
csak a puszta földet láttam…
A fák tövig égtek.
 
Ne add föl,
mi még itt vagyunk neked.
Nekünk semmiből nem kell sok.
Ne add föl,
mert van valahol egy hely,
ahová tartozunk.
 
Nyugodj meg.
Túl sokat aggódsz,
minden rendben lesz.
Ha megvadul a világ,
ránk eshetsz nyugodtan,
mi megtartunk téged.
Ne add föl,
kérlek ne add föl.
 
El kellett mennem innen,
nem bírtam tovább.
A hídra álltam
és néztem a vizet.
Akárhogy lesz is,
a folyó folyik.
A folyó folyik.
 
Egy másik városba mentem,
megpróbáltam letelepedni ott.
Munkát kerestem
nagyon sok helyen,
de sehol nem kellettem.
 
Ne add föl,
mert vannak barátaid.
Ne add föl,
mert nem te vagy az egyetlen.
Ne add föl,
nincs miért szégyenkezned.
Ne add föl,
mi még itt vagyunk veled.
Büszkék vagyunk az olyanokra,
mint te.
Ne add föl.
Sosem volt könnyű,
de ne add föl,
mert van olyan hely,
van egy hely,
ahová tartozunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ne add föl

Erkölcsös kapitalista - van ilyen?

2011.08.19. 12:19 Daddy21

Lehetne, mert volt rá példa.
Bár Nouriel Roubini amerikai közgazdász, a mostani válság pontos előrejelzője szerint Marxnak igaza van: A kapitalizmus lényege szerint erkölcstelen, és emiatt bukásra van ítélve. (Szent tehene, a hatékonyság pusztítja el - minél nagyobb profitot, bármilyen áron -, mert egyre sikeresebben vonja el a jövedelmet a munkától a tőkéhez. Ez elkerülhetetlenül vezet a keresletcsökkenéshez és a túltermeléshez: a rendszer összeomlásához.)

De, ha a demokráciáról és a piacgazdaságról nem akarunk lemondani, találunk jó példákat, erkölcsös kapitalistákat is. Csak kicsit vissza kell mennünk az időben:
Itt van például Robert Owen New Lanark-i kísérlete a 19. sz. elejéről. Textilgyárában munkásainak munkaidejét csökkentette, felújíttatta a házaikat. Üzletei olcsón árultak jó minőségű árukat a munkásoknak (jegyre), bölcsödét, óvodát és iskolát nyitott, egészségügyi ellátást és nyugdíjat adott.
Owen vállalkozása egészen addig jól működött, amíg egyházellenes kijelentései miatt nem szigetelődött el.

Még jobb példa az erkölcsös vállalkozás működőképességére a csokoládégyáros Cadbury-dinasztia története:
1879-ben azért építették a városon (Birmingham) kívülre csokoládégyárukat, hogy körülötte kertes házakban helyezhessék el a gyár dolgozóit. „Honnan lesznek egy munkásnak eszméi, ideáljai, ha nyomortelepen lakik, és egyetlen pihenőhelye a nyilvánosház?”- indokolt George Cadbury.
Az ő gyárukban vezették be először a szombati rövidített munkanapot. A Burnville-nek nevezett telepen volt iskola, kórház, fürdő, olvasóterem, pihenőszobák és orvosi rendelő, futballpálya, úszómedencék (külön férfi és női), squash-, illetve teniszpálya.
George Cadbury minden nyáron huszonötezer, Birmingham szegénynegyedéből származó gyermekre viselt gondot, étkeztette őket és programokat szervezett számukra. 1906-ban hatvanezer fontot adományozott munkásainak nyugdíjalapjába.
A Cadbury-k nem csak a munkásokat vették - a szó legszebb értelmében - emberszámba, üzleti ügyeiket is megkérdőjelezhetetlen korrektséggel intézték.
És ezek az erkölcsös kapitalisták a világ legnagyobb csokoládégyártó vállalkozását hozták létre!
 
A fenti példák már saját korukban is inkább kivételnek számítottak, de az utolsó pár évtized szuperkapitalizmusának módszereivel összevetve még hatalmasabb szakadékot látunk
- épp elég nagyot egy óriási gazdasági és társadalmi válság kialakulásához.
A khm, khm "ügyeskedések", a megtévesztő reklámok és egyéb (fölösleges) vásárlásra ösztönző eszközök, a versenytársakkal szembeni kíméletlenség, ipari kémkedés, kenőpénzekkel szerzett üzletek mindennaposak,
de egy 2001-es kriminológiai konferencián még a fentieknél is durvább módszerek rohamos terjedéséről számolt be egy kriminológus:

"… a legitim vállalkozások aktívan keresik a kapcsolatot a bűnszövetkezetekkel, és hozzájuk hasonló módszereket rendszeresítenek…
…Jól ismert a fokozatosan elmosódó határ a szervezett bűnözés, vállalati bűnözés és a törvényes vállalkozások között…
…a verseny és a termelési költségek minimalizálásának szükségessége olyan helyzetet eredményez, melyben a vállalatok egyre kevésbé találnak lehetőséget arra, hogy bűntények elkövetése nélkül működjenek … A multinacionális vállalatok összejátszása az erőszak különböző formáival felidézi a kapitalizmus fejlődésének korai szakaszát, az amerikai "rablólovagok" idejét…
…a legitim tőke növeli hatalmát a kormányok felett, hogy csökkentse az adóterheket, és nemcsak azzal fenyeget, hogy az olcsóbb munkaerőhöz telepíti termelőegységeit, de azzal is, hogy beveti a szervezett bűnözés néhány taktikáját és erőforrását…"
 
Az én javaslatom tehát: Vegyük elő, állítsuk reflektorfénybe az erkölcsös (üzlet)embereket, és vegyük elő, állítsuk reflektorfénybe, aztán tegyük hűvösre az erkölcsteleneket. És kemény törvényekkel, erős állami (és nemzetközi) felügyelettel támogassuk, hogy mind több legyen az előbbiekből és kevesebb az utóbbiakból.

 

Szólj hozzá!

Címkék: válság erkölcs kapitalizmus bűn

Forradalom helyett

2007.12.29. 11:54 Daddy21

Forradalom helyett
 
 

Az egyik vezető német bank igazgatója teljes jövedelme (ha jól emlékszem évi kb. 200 millió forintnak megfelelő euro) 50 %-át utalja át rendszeresen jótékony célokra – hallottam a minap az mr1 németországi tudósítójától.

A riporter a társadalmi különbségek csökkentésének lehetőségéről Németországban zajló széleskörű vita kapcsán számolt be az esetről, amely szerintem

világszenzáció.
 

Jótékonykodások eddig is voltak, de ez más, ez már egy új kategória:

Egy mindeddig példa nélküli kísérlet a végzetesen eltorzult jövedelmi arányok forradalom nélküli korrigálási lehetőségének bemutatására.

Képzeljük csak el, mi lenne itt, ha divatot teremtene, és a gazdagok egymással versenyezve jelentenék be a jövedelmük - sőt, legyünk bátrak nagyot álmodni: (tízévente) vagyonuk! – felének szétosztását:

Világcsodája! A Vörös Brigádok, Vörös Hadsereg Frakció és egyéb kapitalistavadász szervezetek aktivistái kezéből kihullana a pisztoly, Lenin és Che Guevara mai utódai zavartan dobnák a papírkosárba a forradalmak kirobbantásának terveit,

mert ez maga lenne a forradalom, a világ megváltása,
 

a kör négyszögesítése, hiszen a kapitalizmus hajtóerejét - az egyéni képességekből maximumot kipréselő gyarapodási vágyban rejlő energiákat – megtartva a már-már halódó közösségi erők is újra működni kezdhetnének.

Óriási pénzekről van szó – persze nem bíznám politikusokra, csakis civil szervezetekre az elosztását -, ezermilliárdokról (forintban is, euróban is, dollárban is), ennyiből nem csak az adott országon belül lehetne fölszámolni a szegénységet, de a világ szegényebb régióinak fölemelését is meg lehetne oldani.

 

A gazdagokra pedig (a szupergazdagok így hamar eltűnnének) nem - társadalmon kívülre került - csodabogárként vagy ellenségként (szegénységi foktól és vérmérséklettől függően) tekintenénk, hanem példaként, ők lennének korunk nemesei, akiket jó szívvel lehetne megsüvegelni, vagy megsegíteni, ha rászorulnak, pl. természeti csapások idején...

 
Most, hogy jól kiálmodoztam magam, vissza a földre:

Persze, tudom én, hogy nem lesz ebből semmi. A valamikor lelkiismeretnek nevezett belső hang túlságosan meggyengült (sokaknál el is tűnt már), a vetélkedési, harácsolási ösztönök túl régóta vannak szabadjára engedve, túl nagyra nőttek ahhoz, hogy vissza lehessen hajtani őket a karámok mögé.

 
 
És mégis..., ha egy embernek sikerült...,
 
mert egy megtette!
 
Megemelem a kalapom előtte.
 
Frissítés: Warren Buffet amerikai milliárdos, a világ második leggazdagabb embere szétosztotta 44 milliárd dolláros vagyonának 80 %-át, jótékonysági célú alapítványok között.

Frissítés2: Bill Gates és Warren Buffet felhívásához már 40 amerikai milliárdos csatlakozott: vagyonuk felét jótékony célra ajánlják fel.
 
Frissítés3: A Facebook alapítója és tulajdonosa is csatlakozott Gates és Buffett kezdeményezéséhez - már 57 milliárdos van a "vagyonszétosztók klubjá"-ban.
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: forradalom szenzáció

Több segítséget a darfuri probléma megoldásához!

2007.12.03. 13:35 Daddy21

Mattafix - Living Darfur

A dal szövege magyarul (kb.):

Lásd meg a népedet az emberek szemében
Lásd meg a könnyeket, amelyek folyókként folynak az égből
Ahol úgy tűnik csak határok vannak
Ahol mások megfordulnak és lemondóan sóhajtanak
Nagy leszel
 
Múltadat katasztrófa árnyékolja
Utadat határok szűkítik
Mire vágysz, amikor magasabbra emelnek?
Nem kell semmi különöset tenned, csak elfelejteni
Azokat, akik sohasem hallották meg a sírásodat
Erős leszel
 
És nézz az ég felé
Ahol mások kudarcot vallanak, te győzni fogsz idővel
Nagy leszel
 
(De sohasem ismered meg ezt az érzést,
ha nem próbálod meg)
Erős leszel
 
Előbb vagy utóbb,
meg kell próbálnunk... Élni


------

A livingdarfur.com oldalon lehet csatlakozni a darfuri kampányhoz (levél az ENSZ-nek).

Térkép, az elpusztított falvakkal (2004-ből, azóta nyilván nőtt a számuk):

4 komment

Címkék: video dal segítség térkép népirtás darfur

Próféták

2007.11.24. 17:06 Daddy21

Próféták
 

Az mr1 reggeli műsorvezetője tegnap az oroszországi tudósítót faggatva azt kérdezte: Vajon mi az oka, hogy Oroszországban így megszaporodtak a próféták és csodatévők. (Az apropó az volt, hogy egy ottani próféta hívei egy barlangban várják a világvégét, és mivel magukkal vitt gyerekeik hiányoznak az iskolából, a hatóság ki akarja őket csalogatni rejtekhelyükről.)

 

A tudósító szerint (szerintem is), ez nem orosz-, világjelenség. Az USÁ-ban pl. ezrével vannak új alapítású kisegyházak, maguk az amerikai elnökök is gyakran veszik igénybe jósok, tisztánlátók, és egyéb különleges képességű emberek szolgáltatásait, a CIA „tisztánlátó” osztagáról is láttam dokumentumfilmet.

A tudományos ismeretterjesztésre szakosodott Discovery tévé-csoport rendszeresen foglalkozik szellemlátókkal, tisztánlátókkal, egyéb parafenoménekkel és -jelenségekkel. (És nem támadó hangnemben, igyekszik pártatlanul közölni a tényeket és a – persze gyakran élesen szembenálló – magyarázatokat.) 

 

Szóval a helyes kérdés az, hogy miért erősödik világszerte a különleges képességű emberek kultusza.

Az én válaszom pedig az, hogy azért, mert a világ, amelyben élünk zaklatott és kiszámíthatatlan. Eddig is az volt, de most, a globálkapitalizmus uralomra jutása után különösen az lett. (Persze: a demokrácia/szólásszabadság is jóval nagyobb, mint bármikor, most olyan hangok is megszólalhatnak, amelyekbe korábban idejekorán belefojtották a szót.)

 

Ebben a zaklatott és kiszámíthatatlan világban pedig – fogódzóikat vesztvén – egyre többen keresik az utat.

Persze sok a hamis próféta és a pénzre áhítozó szélhámos „jós”, „gyógyító”, stb.

 
De hiba lenne azt hinni, hogy mindegyikük az.
 

Lehet, hogy valahol már tanítanak azok a tanítók, akik tudják a helyes utat?

 

Vagy lehet, hogy már több, mint ezer éve megmutatták, csak újra fel kéne fedezni (esetleg egy kissé leporolva) tanításaik igazát? ...

Szólj hozzá!

Címkék: útkeresés próféta

Farkastörvények

2007.11.06. 16:12 Daddy21

Farkastörvények
 

Van egy ember, aki farkasok között él. Egy tudományos kísérletben vesz részt – a NatGeo-n láttam néhány napja -, nyilván abnormális módon szereti ezeket a vadállatokat, hogy ezt bevállalta. (És ha így ki tudott szakadni az emberi társadalomból, nem sok szál fűzhette ide). Közöttük alszik, azt (is) eszi, amit ők (nyers húst!), farkasmód üdvözli falkatársait – szájon nyalják egymást -, résztvesz játékaikban, ahol nem a kezét, hanem a fogait használja. Ő nevelte fel őket, a szájából etette a kölyköket, ő a falkavezér, de a már felnőtt állatok között, a mindennapi harci játékokban mindig bizonyítania kell, hogy ő a legjobb, különben leváltják - akár meg is ölhetik. A farkas nem kutya: Egy háznál nevelt szelíd jószág például azonnal megtámadta gazdáját, amikor azt sántítani látta - a „hibás” vezért gyorsan le kell cserélni, mert az egész falka sorsa forog kockán...

 
 

Az jutott eszembe, hogy Jack Londonnak, „A vadon szava” és „A farkas fia” írójának biztosan tetszene a kísérlet, ő rokonszenvesebbnek tartotta a nyílt farkastörvényeket a kapitalizmus sunyi farkastörvényeinél,

 
és mostanában már kezdem egy kissé érteni őt:
 

Valaki számsorokat nézeget egy Wall Street-i irodaház 10. emeletén, fejét rázza, itt elég rossz a hatékonyság, kicsikarható még onnan néhány milliárd, 

fölveszi a telefont és másnap arra ébredsz, hogy a messzi távolból jött utasítás szerint itt megint átrendezik a te világodat, nélküled, károdra...

 
A farkasfalka összebújik éjszakára,

és másnap, ha jó a vezérük, megszerzik az életet jelentő zsákmányt, megvédik területüket a betolakodóktól,

 
de melegít-e a te közösséged? jól szolgál-e a vezéred?

4 komment

Címkék: farkas ember mostláttam farkastörvény

Út a pokolba

2007.09.08. 20:08 Daddy21

 

 


Road to hell (Chris Rea)

 

 

Well I'm standing by a river
But the water doesn't flow
It boils with every poison you can think of
And I'm underneath the streetlight
But the light of joy I know
Scared beyond belief way down in the shadows
And the perverted fear of violence
Chokes the smile on every face
And common sense is ringing out the bell
This ain't no technological breakdown
Oh no, this is the road to hell

 

And all the roads jam up with credit
And there's nothing you can do
It's all just bits of paper flying away from you
Oh look out world, take a good look
What comes down here
You must learn this lesson fast and learn it well
This ain't no upwardly mobile freeway
Oh no, this is the road
Said this is the road
This is the road to hell

 

 

Út a pokolba

 

Állok a folyónál
De nem víz folyik
Mindenféle méreg forr benne
Az utcai lámpa alatt állok
De az öröm fénye tudom
Hihetetlenül mélyen rejtőzik az árnyékokban
Az erőszak szülte torz félelem
Megfojtja a mosolyt minden arcon
És a józan ész félreveri a harangot
Ez nem műszaki hiba
Ó nem, ez a pokolba vezető út

 

 A becsület rakásban hever az utakon
És semmit sem tehetsz
Minden csak papírfecni – elrepül tőled
Ó vigyázz világ, jól nézd meg
Ami most jön
Gyorsan és pontosan kell megtanulnod ezt a leckét
Ez egy perspektíva nélküli sztráda
Ez az út
Mondom ez az út
Ez az út a pokolba vezet

Szólj hozzá!

Címkék: út pokol chris rea